Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jó ötlet-e a házi cica?

2012.01.20

Nem biztos, hogy jó ötlet a házi cica


 

Elcsábítja a kisállat-kereskedésben látott imádnivaló, játékos kiscica? Ha korábban még nem tartott macskát, jobb, ha alaposan átgondolja a döntést, különösen akkor, ha valamilyen más allergiában is szenved.


 
Ha pedig mégis szerez egy házi cicát, mindenképpen tartsa távol a hálószobájától. Igaz, hogy ha valaki gyerekkorában tart macskát, az megóvhatja a későbbi allergiák kialakulásától, de ha felnőttként kezdünk cicát tartani, majdnem duplájára nő annak valószínűsége, hogy immunreakció alakul ki vele szemben - ez az első lépés a zihálás, a tüsszögés és szemviszketés felé.
A The Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklapban megjelent, több ezer felnőttre kiterjedő olasz tanulmányból az derül ki, hogy a más allergiákban szenvedők esetében még magasabb annak kockázata, hogy reakciót mutatnak a házban megjelenő új macskafélével szemben. A Veronai Egyetemi Kórház kutatója, Mario Olivieri a tanulmányban arról számolt be, hogy az adatok szerint a macska felnőttkorban történő beszerzése majdnem megduplázza a macskaallergia kialakulásának kockázatát. A kutatók úgy vélik, éppen ezért felnőttek esetében fontolóra kell venni a macskatartás mellőzését, különösen azoknak, akik valamilyen más allergiás megbetegedésben szenvednek.

A kutatás során több mint hatezer európai felnőtt részvételével készült felmérés kilenc év leforgása alatt két alkalommal, amikor vérvizsgálatot is végeztek. A résztvevők közül senkinek a vérében nem voltak antitestek a macskákkal szemben, ami azt jelenti, hogy nem szenzitizálódtak a macskaszőrrel és ürülékkel szemben. A szenzitizációt bőrpróbával lehet mérni. Nem feltétlenül vezet tünetekhez, de sok esetben a teljesen kifejlett allergiák előjele lehet.

A kutatásból az is kiderült, hogy csak azok váltak érzékennyé, akik beengedték háziállatukat a hálószobába. Azt is kimutatták, hogy azokban az emberekben, akiknek gyerekkorukban volt macskájuk, sokkal kisebb a szenzitizáció kialakulásának kockázata, mint azokban, akik felnőtt korban vesznek macskát.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.