Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyákon alkalmazott eljárás segített egy cicán

2012.01.20

 

Eddig csak kutyákon alkalmazott eljárással gyógyított egy macskát az állatorvos Nyíregyházán

Cacy Cacy
Nyíregyháza – Ma már bizonyos, hogy az eljárás eredményes volt, pedig a kezdetek nem ígértek sok jót Cacy cicának.

 

Cacy, egy tarka házimacska, mint sorstársai ő is élvezte gazdái szeretetét. Kalandvágyó természete miatt hol ez, hol az volt útban és okozott kisebb nagyobb károkat. Domináns természete miatt a vele egy háztartásban élő fél sziámi Mirci sokat szenvedett. Időnként hatalmas verekedések zárták le a provokatív szemezéseket. Amúgy Cacy igen okos, jó megfigyelő, kitalálta és (eredménytelenül) megpróbálta, hogyan lehetne (legalább ugrásból) lenyomni a szoba ajtó kilincsét, és így kinyitni azt, hiszen gazdái is így csinálják.

 A nyár aztán egy nagyon rossz emléket hagyott Cacyben. Egy nap épp az erkély korlátján egyensúlyozva nézte, hogyan lehetne a tetőn arcátlankodva csiripelő madarakhoz egy utat találni, amikor megcsúszott, és négy emelt magasból csapódott a ház előtti járdára. Gazdái hallották a becsapódást, azonnal hozzá siettek és a látvány lehangoló volt. A zuhanást még sikerült talppal tompítani, sem a lába nem tört el, sem belső sérülése nem lett de Cacy teste előrebukva úgy ért talajt, hogy az állkapcsa darabosra tört, egy foga kiesett, és felhasította a szájpadlását. Lógott a kábult cica szája, csak véres nyál folyt belőle.

Az állatkórházban megvizsgálták, aztán a terület elismert specialistája dr. Pelle György olyan megoldás mellett döntött, amit eddig csak kutyák esetében alkalmazott. Egy műgyantából készült íven négy vékony fémdrótot vezetett át. Ezt alulról illesztette a pórul járt cica álla alá, majd a bőrön átvezetve ezzel rögzítette a darabokba tört állkapcsot. Enni nyilván nem tudott a cica, ezért a kiszáradás, és az éhhalál fenyegette. Ebben már a gazdikra hárult a teher. Cacy nap közben csak feküdt, sokat aludt, amikor eljött az étkezés ideje, akkor speciális nagy koncentrátumú folyadékot kellett cseppenként a cica ajkára kenni, nyelvére csepegtetni. Egy-két étkezés is kimerítette Cacy-t, de egy hét után már visszaszerezte elvesztett súlyának felét, és már a mozgása is csaknem megfelelő volt. Az evés rítusa évek alatt kialakult amikor Mirci enni indult a tálkához, Cacy is követte, de szilárd táplálékot nem tudott enni. Két hónapos gyógyulási folyamat volt ez, amit egy körülmény nagyon nehezített. Miután Cacy szaga a gyógyszerek miatt megváltozott, kinézete az abroncs miatt szabályosan ördögi lett, Mirci (az egy évvel idősebb, és jóval erősebb felépítésű fél sziámi) szabályosan rettegett a bágyadt, de játékra kész Cacytől. Fújt, ha meglátta, ha túl közel jött, idegesen nyávogott, vagy kétségbe esve bégetett.

Cacy nem értette barátja, játszótársa miért viselkedik ilyen furcsán, és miért nem játszik vele. A harmadik hét után tudtak először békében egymás mellett eltölteni egy kis időt. Amikor a két hónap letelt, Cacy már tudott szilárd ételt enni, vissza is szerezte eredeti súlyát, eljött a nagy nap, amikor megszabadulhatott addigra megszokott abroncsától. Egy altatásban elvégzett beavatkozás után lassan ébredezve jött rá, hogy mostantól ismét a régi lehet. Hazaérve ismét gond volt Mircivel, mert megint változott Cacy kinézete és szaga, ezért egy hétig megint bújkált a „betolakodó” elől a fél sziámi. Végül minden jóra fordult, és az eltelt fél évben sem változott semmi, Cacy és Mirci elválaszthatatlan jóbarátok, (amit a napi rutinnal végrehajtott bunyók sem zavarnak) és Pelle doktor úr formabontó eljárásának köszönhetően az állatorvos tudomány is gazdagodott egy eljárási móddal.

Pusztai Sándor

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.